9/13/2007

Afval = Voedsel


Het afval dat we lozen verdwijnt niet, er bestaat namelijk geen verdwijnen omdat de aarde een gesloten systeem is. Ons afval lijkt alleen onzichtbaar omdat we het verdunnen met water, bedekken met aarde of weg laten blazen door de wind. Maar uiteindelijk komen we het onvermijdelijk weer tegen in ons drinkwater, de lucht die we inademen, ons voedsel en in ons lichaam. In de VPRO documentaire 'Tegenlicht' spreken de ontwerper William McDonough en de chemicus Michael Braungart over de oplossing voor dit probleem: het principe van afval = voedsel.


De basis van dit principe zijn een aantal uitgangspunten waaronder: ontwerp producten en processen zo dat de waardevolle materialen en de investeringen van triljarden dollars die gebruikt worden om ze te produceren, beschikbaar blijven voor de mens en zijn natuurlijke omgeving. Om dit te bereiken dient een product, en het proces om het te fabriceren, in feite volledig ten guste komen van de aarde. Dit is ook het uitgangspunt van de aarde als levend organisme, ofwel Gaia.

Een van de straffe uitspreken van McDonough en Braungart is dan ook dat in het ultieme geval van 'Cradle to Cradle' het juist goed is dat er veel afval geproduceerd wordt. Het is tenslotte voedsel voor de aarde geworden :D


2 oktober herhaalt de VPRO deze spraakmakende documentaire die bij mij op het werk voor levendige discussies heeft gezorgd.

9/12/2007

Spreek van de week - 2

"To be a full-fledged boulderer, you need to be able to do two things: climb way harder than you can, and shout 'You got it, dude !' with convincing enthusiasm every time someone leaves the ground, continuing until their return." (Dawn Alguard)

Gehaald van Guillaume & Jennifer Dargaud's website met nog veel meer ongewone info.

9/11/2007

Bergredding in de strip

Wie de avonturen van Flo volgt weet dat ook hij van de diensten van de bergreddingsdienst (Air Zermat?) gebruikt heeft gemaakt. Voor het hele verhaal check de afleveringen van 22 juli t/m 7 september 2007 (Douyouknowflo).

Boulderwand - deel 3



Het idee voor een boulderwand in onze eigen tuin heb ik al heel lang. Tegen de achterwand van de uitbouw (zie foto boulderwand - deel 2) zou 'ie moeten komen en zo efficient mogelijk ontworpen. Bij het zoeken op martkplaats liep ik vorig in de zomer van 2006 tegen een advertentie aan waar een klimwandelement aangeboden werd. Alleen zelf ophalen, verder voor niets ! Dat kon ik niet laten liggen gezien mijn uitgangspunt: een boulderwand volgens het recycling principe.

Ondertussen ziet het element er iets anders uit. Het onderste (terugliggende) deel heb ik er vanaf gehaald en binnen en buitenkant staan strak in twee lagen grondverf. Doordat het bovenste element straks iets overhangend gemonteerd wordt blijft het bovenste deel ook (bijna) loodrecht. Nu nog inbouwgrepen vinden die in de 18cm diameter gaten passen. Iemand nog tips?

Ultimate Urban Climbing


Climbing on spikes. Zoals Carl Lewis zich ooit liet fotograferen in startpositie op high heels, zo kan het ook met klimmen. Ultimate Urban climbing.





9/10/2007

Boulderwand - deel 2

Ik ben nog niet aan het bouwen zelf toegekomen, maar de voorbereidingsactiviteiten zijn er niet minder om. Veel balken voor het frame zijn in de grondverf gezet en met de buurman afgesproken dat ik vanuit zijn tuin de benodigde constructie-activiteiten mag uitvoeren. Nog wel een puntje van aandacht is de afwerking aan de bovenzijde. De afwatering gaat daar via het dekzijl richting het dak van mijn schuur maar die loopt weer verkeerd af (richting boulderwand...). Kortom ik moet het afschot daarvan omdraaien. Nadeel: een hoop werk, voordeel: ik kan dan makkelijk het water in een ton opvangen voor de tuin :D (ik kan als milieu-adviseur toch moeilijk anders).
Binnenkort het frame van de schuur aan de binnenkant wat verstevigen, want er komt toch een smak kilo's aan te hangen (schatting: 250 kilo inclusief grepen). Kan ik tegelijk die puinzooi daar eens te lijf. Maru heeft er ondertussen al zin in.