9/05/2007

Gespot in Praha

Wordt hier een bankoverval beraamd??


Gespot in...

... een warenhuis in Praag, ja. Rare jongens die Tsjechen.

By the way, als je ooit van plan bent om naar Tsjechië te gaan zorg dan dat je een lijstje hebt met aan te schaffen buitensportspullen. De prijzen zijn daar vaak 1/3 tot de helft goedkoper dan in Nederland. Woah !! :D




Jong geleerd....

Haa!! de primeur voor Maru op bouldergebied. Dit alles in het noorden van Tsjechië in het Národni Park. Dit gebied maakt onderdeel uit van het Elbsandstein Gebirge en is ook bekend onder de naam Saksische- of Böhemische Schweiz.

Het barst er van de zandsteentorens waar overigens alleen geklommen mag worden volgens de in Tsjechië geldende klimethiek; geen nutjes, friends of haken. Er zitten her en der wel metalen ringen in de wand maar ook veel houten wiggen met daaraan een stuk henneptouw (Oi!). Toegestaan zijn wel alle 'zachte' zekeringsmethoden, zoals knopen in een stuk touw of eigen houten wiggen.

Opmerkelijk is dat het gesteente juist van buiten een harde laag heeft en aan de binnenkant meer poreus is. Dit komt door het oxidatieproces van het sterk ijzerhoudende gesteente dat er voor zorgt dat er een beschermingslaag ontstaat. Als de beschermingslaag beschadigd wordt door de harde zekeringsmaterialen waar de klimmers in andere landen mee werken, dan zorgt dat voor een te hoge erosie van het gesteente. Overigens ook pof en hars zijn niet toegestaan.

Alhoewel ik het niet kon laten om op m'n kloffen fff de wrijving te proberen hebben we het voor de rest maar bij wandelen gehouden...




9/04/2007

Once upon a time-1

Uit de archieven doken er ineens wat oude boulderfoto's uit Bleau op. Ik moet diep gaan graven welk gebiedje het ook al weer was.
Who know's ??


9/03/2007

Spreek van de week - 2

Ooit gehoord van de engelse term: 'Floccinauccinihilipilification', duheuuhh....

Betekent zoveel als 'the action or habit of judging something totally worthless'.
Nu nog een situatie vinden waarin ik 'm kan gebruiken (haw, haw :D).

Boulderwand - deel 1

Eindelijk, eindelijk is het dan zover. De eerste voorbereidingen voor de eigen boulderwand zijn getroffen. Vele schetsen heb ik gemaakt en net zo hard weer de prullebak in gemieterd. Mijn eigen wensen en de technische mogelijkheden werden er wel scherper door.

Uiteindelijk gekozen voor een groot vast deel dat 220x255 meet en 1m overhangt (zie schets). Het linker deel van de wand is gekromd (5) zodat de overhang daar voor een deel weer een stukje vertikaal is. Dit deel heb ik een tijd geleden voor nop overgenomen en wilde ik perse ondereel uit laten maken van de wand. Het stuk daaronder heeft een vertikaal voetenboard (2) en gevolgd door een overhangend verbindingsdeel (2). Het rechterdeel bestaat uit een licht overhangend stuk (1) en gaat over in een zwaardere overhang (4).

Bovenop, als bewegend dakdeel, komt nog een plaat die vertikaal gezet kan worden en als uitklimplaat kan dienen. Voorlopig maakt de constructie daar alleen een vertikale stand mogelijk maar in de toekomst gaat die ook een overhangende stand krijgen.
Totale hoogte van de wand: 3,65m.
Totaal oppervlak (incl. linker zijwand) ca. 9,5 m2

Twee platen, een valmat van 150x200 en een achttal inbouwgrepen (zie foto) kon ik voor een zacht prijsje van Klimhal Haalem overnemen en alle balken kon ik uiteindelijk voor nop meenemen bij een huis dat verbouwd ging worden. Dat schiet lekker op! Nu alles in de grondverf zetten en een aantal vrije dagen met droog en mooi weer afwachten. Vooralsnog is het te nat hier...