9/13/2007

Afval = Voedsel


Het afval dat we lozen verdwijnt niet, er bestaat namelijk geen verdwijnen omdat de aarde een gesloten systeem is. Ons afval lijkt alleen onzichtbaar omdat we het verdunnen met water, bedekken met aarde of weg laten blazen door de wind. Maar uiteindelijk komen we het onvermijdelijk weer tegen in ons drinkwater, de lucht die we inademen, ons voedsel en in ons lichaam. In de VPRO documentaire 'Tegenlicht' spreken de ontwerper William McDonough en de chemicus Michael Braungart over de oplossing voor dit probleem: het principe van afval = voedsel.


De basis van dit principe zijn een aantal uitgangspunten waaronder: ontwerp producten en processen zo dat de waardevolle materialen en de investeringen van triljarden dollars die gebruikt worden om ze te produceren, beschikbaar blijven voor de mens en zijn natuurlijke omgeving. Om dit te bereiken dient een product, en het proces om het te fabriceren, in feite volledig ten guste komen van de aarde. Dit is ook het uitgangspunt van de aarde als levend organisme, ofwel Gaia.

Een van de straffe uitspreken van McDonough en Braungart is dan ook dat in het ultieme geval van 'Cradle to Cradle' het juist goed is dat er veel afval geproduceerd wordt. Het is tenslotte voedsel voor de aarde geworden :D


2 oktober herhaalt de VPRO deze spraakmakende documentaire die bij mij op het werk voor levendige discussies heeft gezorgd.

Geen opmerkingen: