11/29/2007

YOUP - magazine

27 november reikte Youp van ’t Hek het eerste exemplaar van zijn eigen eenmalige blad Youp uit aan de man „die mij persoonlijk als geen ander begrijpt en aan het lachen kan maken”: hij zelf.
Het persbericht dat er maar ca. 100.000 exemplaren van gedrukt zouden worden leverde een run naar de boekenwinkels op. Resultaat.1: binnen twee uur waren (zo goed als) alle exemplaren uitverkocht. Resultaat.2: hektische taferelen in het restaurant van Joop Braakhekke bij de perspresentatie.
Maarrrr, na vele telefoontjes aan boekhandels uit Rotterdam, Amsterdam en Utrecht kon ik er toch nog een exemplaar bemachtigen; in Schiedam dus, reeds, off-all-places. De laatste van de vier, waarvan er al drie voor vaste klanten waren gereserveerd.


Een snelle scan van de magazine, dat geheel door hemzelf geschreven is (!), leert dat het inderdaad om de geijkte glossy onderwerpen gaat: culinair, shopping, reportages, literair, reizen en persoonlijk. Opmerkelijk afwezig is het onderwerp sport, maar dat is kennelijk niet weggelegd voor de gemiddelde glossy lezer(es).

Zeer geestig zijn de door Andries Knevel, John Jaakke en Mabel van Oranje ondertekende columns. „Tijdens mijn tournee, laptopje mee en tikken. Waar hebben al die andere bladen toch al die redacties voor nodig?”. Zelfs de advertenties verzon en schreef hij zelf; betaalde reclame staat er niet in: „Ik wilde geen commerciële toestanden.” Behalve de toestanden die hij gistermiddag zelf aanrichtte om Youp aan de man te brengen.
Zie ook: http://www.youp.nl

Twee maal 9(A)

Eufemistisch wordt er in met online magazine Gripped gesproken over 'tevreden zijn met het redpointen van een enkele 9a', maar Patxi Usobiaga doet dat in overtreffende trap. De 27 jarige spanjaard topte er twee: La Rambla 9a+ (5.15a) en Estado Crítico 9a (5.14d), in één dag... Overigens meent Patxi dat Estado Crítico meer als 8C+ gewaardeerd moet worden.

bron: gripped en 8a-nu

11/27/2007

Deepzly Motivated Revisited-2

(met toestemming van Mike Meijnhard)

Ik wil IJs(klimmen)

(foto door: Tim van der Linden; Rudolfhütte 2006)

Cradle 2 Cradle = Hype of Blijver

Afbeelding (Oppenheimer)
De vervolgdocumentaire over Cradle to Cradle (C2C) op VPRO's Tegenlicht werpt een paradox op. Het heeft iets tegenstrijdigs. Het maakt mensen/bedrijven/ontwikkelaars bewust van een nieuwe milieubenadering die in de kern al veel langer bestaat.

De benadering door C2C is niet nieuw maar het wordt wel op een nieuwe wijze gebracht. Zijn we dan al heel lang blind geweest of zijn Braungart en Mc Donough gewoon geniaale guru's zoals door de top van AKZO/Nobel gesuggereerd wordt?

Geschermd wordt met oneliners als "Less bad is not good" en "Guiltmanagement" waardoor we te veel klein en beperkt denken bij oplossingen voor milieuproblemen. Het is kennelijk nodig om in dit soort klare taal een boodschap over te laten komen. Het gevolg lijkt dat aan alle kanten het C2C concept in Nederland gebruikt wordt om (grotere) projecten vorm te geven. Mc Donough en Braungart zijn dan ook bij veel van de Nederlandse projecten aangetrokken als adviseur. Voorbeelden zijn de bouw van 60.000 woningen in Almere, de Floriade 2012 in Venlo dat geupgrade is naar een groter geheel dat Klavertje 4 heet. Braungart heeft zelfs ook al een leerstoel bij de Wageningse Universiteit aangeboden gekregen!

Ik ben zelf een groot aanhanger van integraal benaderen van RO opgaven en C2C sluit daar goed op aan. Het woord duurzaam heeft voor mij al jaren al zijn betekenis verloren. Het werdt te versnipperd gebruikt en hielp zichzelf daardoor op zeep. Het had geen binding met de (stedelijke)ruimte eromheen of werd zo geïsoleerd toegepast dat het gedoemd was te mislukken.

Jammer want binnen Rotterdam waar ik werk, zijn projecten te over om milieu juist integraal aan te pakken. En dan bedoel ik dus leefkwaliteit koppelen aan de waterproblematiek én de luchtkwaliteit én de bereikbaarheid van een stad. De C2C benadering is in Rotterdam zo te gebruiken. Echter zo nuchter en aanpak gericht als Rotterdam placht te zijn, de wethouder wil nog niet concreet toezeggen dat C2C wat hem betreft de Rotterdamse aanpak wordt. To be continued !!

Check de volgende sites voor meer info over Cradle to Cradle

11/26/2007

Don't forget to Cradle2Cradle

Reminder: vanavond de opvolgende documentaire over het Cradle tot Cradle principe. Maar nu met voorbeelden van hoe het principe in Nederland opgepakt wordt. De documentaire begint met een kort samenvatting van de eerdere documentairen en vervolgens komen er diverse partijen in beeld die hun mening over C2C zullen geven. Nederland 2 om 20.45. Kijken !!

Cliffhanger Mountainbiken

Tsja, MTB-en is gaaf, en het brengt je (net als klimmen) op gave en onververmoede plekken. Maarreuh, de onderstaande route lijkt meer op het begin van een base-jump dan die van een normale MTB route (bron:IBM blog).


Je vraagt je af of het niet het betere photoshop knip-en-plakwerk is. Hoe kan een mens in godesnaam zijn balans bewaren op zo'n belachelijk klein richeltje. Oorspronkelijke bijschrift was, "If this is real, I would congratulate these guys if I met them. And if I was their mother, I would slap them".