7/16/2008

Gigantic Birds Nest on Building


Op de ochtend van 16 mei werden de bezoekers en bewoners van de binnenstad van Rotterdam verrast door de komst van een reuzenvogel, die zijn nest had gebouwd aan de spiegelende gevel van de Weenatoren. Het betrof het kunstwerk 'Nest' met de performance Hirondelle van kunstenaar-theatermaker Benjamin Verdonck. Hoe zou hij het geval verankerd hebben? Wellicht met behulp van Alain Robert?

Body Mass Index with Climbers

Doordat klimmen steeds populaider wordt krijgt het ook steeds meer aandacht, vanuit de media maar ook vanuit organisaties zoals het Olympisch Commitee. Sportklimmen staat op de nominatie om een olympische sport te worden. Vanuit die weg met al zijn regels en voorwaarden heeft het Oostenrijkse klimfederatie een signaal afgegeven dat er niet om liegt. Iedereen met een body mass index (BMI) van lager dan 17 zullen geweigerd worden tot de oostenrijkse competitie. Los van de vele persoonlijke variaties in de BMI en de waarde die er dus aan gehecht moet worden, is de aankondiging van deze regel wel een aanleiding geweest voor vele discussies en reacties (klik afbeelding voor een indicatieve berekening van je eigen BMI).

The Independant schreef hier een artikel over (zie link) waarop weer gereageerd werd door Björn Alber (Md sport medicine PhD Sports physiology) van 8a.nu (link). Ook op new.ukclimbing.com werd gerageerd: Should BMI regulations be introduced to more climbing competitions, or should the BMC be looking in to other ways to promote healthy participation in competition climbing?

De vraag is of de situatie, in de wedstrijdwereld, zo ernstig is dat er (dwingende) regels voor opgesteld moeten worden. In de recreatieve klimwereld zal het probleem zich minder snel voordoen, maar ook voor de competitieklimmers zou ik eerder inzetten op een mentaliteitsverandering dan meteen beginnen met regels opleggen.

7/14/2008

Cubic Tragedy - Animation

Gevonden op StumbleUpon.com waar de animatie omschreven staat als 'a very, VERY clever animation'. Watch and Weep (klick picture to start animation).

Climbing Corsica Rocks

Terwijl zo ongeveer vier vrienden dit jaar naar Corsica gaan (niet om te klimmen) zat deze bestemming er dit jaar voor ons niet in. Dit eiland blijft echter wel als klim/wandel bestemming hoog op mijn lijst staan. Zeker na het artikel over klimmen op Corsica dat ik vond op de belgische klimsite Belclimb.net. Verdere beta over rotsen en routes kun je vinden op deze site.



Tijdens mijn eigen vakantie vier jaar geleden werden mijn vriendin en ik al verrast door bizarre graniet structuren en blokken aan de westkust. Tafoni worden ze genoemd, naar het proces dat ze doet ontstaan (zie artikel). Maar ook aan de zuidkust en in het binnenland is er meer dan genoeg mooie rots waar in een voor Europa unieke setting geklommen kan worden.

Corsica is feitelijk onderdeel van Frankrijk maar doet meer Italiaans aan. De corsicanen doe je daar geen eer mee. Sterker nog ze zullen zich alleen corsicaans noemen, een zich sterk onafhankelijk voelende 'enclave' in de Middellandse zee (zie link). Voor wie Corsica eerst op een humoristische manier wil leren kennen lees Asterix op Corsica. Een must voor de maagedelijke corsicaganger. Je zult verbaasd staan over de overeenkomsten die in de strip beschreven zijn en die je op corsica zeker tegen komt.