9/28/2007

ERRATUM documentaire Afval=Voedsel

In mijn blog van 13 september schreef ik dat de VPRO documentaire Afval=Voedsel op 2 oktober herhaald zou worden. Echter, in mijn enthousiasme lag het jaartal bij mij kennelijk in een blinde vlek... De documentaire was in 2006.

Maarrrr, het goede nieuws is dat je de documentaire (duur ca. 50min. ook realtime op de VPRO-site kunt bekijken. Zelf ben ik van plan de DVD aan te schaffen. Als er genoeg animo is organiseer ik een avond om de documentaire te laten zien. Ik hou jullie op de hoogte.

9/26/2007

De geur van gras


De geur van gras. Het voetbalhandboek voor de amateur. Wie dekt de linksback als de tegenstander 4-4-2 voetbalt? Kunnen amateurs uit de reserve derde klasse ook knijpen? Is koppen slecht voor je hoofd? Hoe maak je van pakweg vijftien uiteenlopende karakters een team? Hoe ga je om met agressie in het veld?

Bij deze woorden zou ik zelf niet zo snel 'warmlopen' voor het boek. Ik ben geen voetballer, sterker nog het is minstens 20 jaar geleden dat ik met een wellicht voor voetbal doorgaande activiteit ben beziggeweest. Echter, Vincent kennende, ben ik toch meer dan nieuwsgierig naar wat hij en zijn mede-auteur Boudewijn Smid, zelf geen onverdienstelijke voetballers in het vijfde zaterdagelftal van de Amsterdamse vereniging Swift, te vertellen hebben.

Wie schetst mijn verbazing dat ik binnen een paar dagen het boek al halverwege uit heb en ik meer dan geboeid ben. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de humoristische manier van schrijven en de vele annekdotes die het boek bevatten. Maar daarnaast is het ook een inside verhaal van een kant van een aantal studiegenoten die ik niet ken! Vele zondagen wedstrijd spelen, de trainingen, de derde helft met zijn analyses en (al dan niet sterke) verhalen en de andere activiteiten die met het voetbal te maken hebben. Dit alles maakt het niet alleen een leerzaam boek voor een voetballeek als ik, maar het is vermakelijk bovendien !

Mijn conclusie is dat als blijkt dat er grofweg een-tiende deel van Nederland (M/V/Jeugd) aan de (amateur)voetbalsport doet het verplicht leesvoer zou moeten zijn. Aanrader !!

9/24/2007

Zwarte humor


Een kaart die ik ooit uit Noorwegen kreeg. Het bleek om een reclameslogan te gaan waarvan de crux was "waarom bezuinigen op touw omdat je slaapzak te zwaar was". De slaapzakfabrikant had een wat zwarte humor op de dag dat dit bedacht werd.

Voor echt zwarte humor: check de strip 'Zwartkijken' van André Franquin, die voornamelijk bekend werd door zijn stipfiguur Guust Flater (origineel Gaston la Gaffe geheten).