7/16/2008

Body Mass Index with Climbers

Doordat klimmen steeds populaider wordt krijgt het ook steeds meer aandacht, vanuit de media maar ook vanuit organisaties zoals het Olympisch Commitee. Sportklimmen staat op de nominatie om een olympische sport te worden. Vanuit die weg met al zijn regels en voorwaarden heeft het Oostenrijkse klimfederatie een signaal afgegeven dat er niet om liegt. Iedereen met een body mass index (BMI) van lager dan 17 zullen geweigerd worden tot de oostenrijkse competitie. Los van de vele persoonlijke variaties in de BMI en de waarde die er dus aan gehecht moet worden, is de aankondiging van deze regel wel een aanleiding geweest voor vele discussies en reacties (klik afbeelding voor een indicatieve berekening van je eigen BMI).

The Independant schreef hier een artikel over (zie link) waarop weer gereageerd werd door Björn Alber (Md sport medicine PhD Sports physiology) van 8a.nu (link). Ook op new.ukclimbing.com werd gerageerd: Should BMI regulations be introduced to more climbing competitions, or should the BMC be looking in to other ways to promote healthy participation in competition climbing?

De vraag is of de situatie, in de wedstrijdwereld, zo ernstig is dat er (dwingende) regels voor opgesteld moeten worden. In de recreatieve klimwereld zal het probleem zich minder snel voordoen, maar ook voor de competitieklimmers zou ik eerder inzetten op een mentaliteitsverandering dan meteen beginnen met regels opleggen.

Geen opmerkingen: