4/01/2008

Jibé Tribout - a climbing hero of all times

Bij de opening van de klimhal Amsterdam in 1997 (??) was Jibé uitgenodigd om een door hemzelf gebouwde 8a route te klimmen. Een intrigerende kale vent klom daar voor mij al powerend door de route heen. Het was de eerste keer dat ik een wereldtopper zag klimmen, en het heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Tegenwoordig kun je bij wijze van spreken alle wereldtoppers via de persoonlijke websites of anders Youtube aan het klimmen zien.
Maar nu is Jibé een stukje ouder; 46 om precies te zijn. Maar hij blijft het klimmen op hoog niveau beoefenen. Op 8a.nu lees ik dat hij een 8A+ (Le placard in St Léger) onsight geklommen heeft. Daar omheen heeft Laurent Zoutte een interview met hem gehouden dat je kunt lezen op 8a.nu. Een mooie 'insight' op het klimleven van Jibé en de manier waarop hij de lol en het niveau van het klimmen behoud.

By the way: per 1 mei wordt de naam 8a.nu gewijzigd in 9a.nu, geheel in de trend van het klimniveau wordt dus ook de naam aangepast. Salut !

2 opmerkingen:

Niels zei

De opening van Klimhal Amsterdam was in '96. De 'Super Plafond 8c+' poster met Jibe's handtekening (en het jaartal '96...) hangt aan de muur van mijn kantoor in Hamilton...

de grepenboer zei

18 mei 1996 om precies te zijn. Een dag voor mijn vaders verjaardag, vandaar. Iedereen keek er behoorlijk naar uit vanwege 4 maanden hard werken. Tsjechen die allemaal aan de multivitaminen moesten om nog enigszins gezond te blijven met bijna wekelijks nieuwe gezonde troepen. En natuurlijk de vrieskou in het begin met een elfstedentocht, gestolen net aangesloten CV ketels. Je maakt wat mee... Overigens had Jibe een of andere onwillige rugspier, was de avond ervoor nog uit geweest in A'dam om te onderzoeken waarom er zoveel Fransen komen en ontving-ie een niet onaanzienlijk bedrag (in Fl) voor dit tripje. Later ben ik 'm nog eens tegen gekomen in de Tarn waar-ie ook aardig z'n best deed in moeilijke routes.