9/05/2007

Jong geleerd....

Haa!! de primeur voor Maru op bouldergebied. Dit alles in het noorden van Tsjechië in het Národni Park. Dit gebied maakt onderdeel uit van het Elbsandstein Gebirge en is ook bekend onder de naam Saksische- of Böhemische Schweiz.

Het barst er van de zandsteentorens waar overigens alleen geklommen mag worden volgens de in Tsjechië geldende klimethiek; geen nutjes, friends of haken. Er zitten her en der wel metalen ringen in de wand maar ook veel houten wiggen met daaraan een stuk henneptouw (Oi!). Toegestaan zijn wel alle 'zachte' zekeringsmethoden, zoals knopen in een stuk touw of eigen houten wiggen.

Opmerkelijk is dat het gesteente juist van buiten een harde laag heeft en aan de binnenkant meer poreus is. Dit komt door het oxidatieproces van het sterk ijzerhoudende gesteente dat er voor zorgt dat er een beschermingslaag ontstaat. Als de beschermingslaag beschadigd wordt door de harde zekeringsmaterialen waar de klimmers in andere landen mee werken, dan zorgt dat voor een te hoge erosie van het gesteente. Overigens ook pof en hars zijn niet toegestaan.

Alhoewel ik het niet kon laten om op m'n kloffen fff de wrijving te proberen hebben we het voor de rest maar bij wandelen gehouden...
Geen opmerkingen: