11/27/2007

Cradle 2 Cradle = Hype of Blijver

Afbeelding (Oppenheimer)
De vervolgdocumentaire over Cradle to Cradle (C2C) op VPRO's Tegenlicht werpt een paradox op. Het heeft iets tegenstrijdigs. Het maakt mensen/bedrijven/ontwikkelaars bewust van een nieuwe milieubenadering die in de kern al veel langer bestaat.

De benadering door C2C is niet nieuw maar het wordt wel op een nieuwe wijze gebracht. Zijn we dan al heel lang blind geweest of zijn Braungart en Mc Donough gewoon geniaale guru's zoals door de top van AKZO/Nobel gesuggereerd wordt?

Geschermd wordt met oneliners als "Less bad is not good" en "Guiltmanagement" waardoor we te veel klein en beperkt denken bij oplossingen voor milieuproblemen. Het is kennelijk nodig om in dit soort klare taal een boodschap over te laten komen. Het gevolg lijkt dat aan alle kanten het C2C concept in Nederland gebruikt wordt om (grotere) projecten vorm te geven. Mc Donough en Braungart zijn dan ook bij veel van de Nederlandse projecten aangetrokken als adviseur. Voorbeelden zijn de bouw van 60.000 woningen in Almere, de Floriade 2012 in Venlo dat geupgrade is naar een groter geheel dat Klavertje 4 heet. Braungart heeft zelfs ook al een leerstoel bij de Wageningse Universiteit aangeboden gekregen!

Ik ben zelf een groot aanhanger van integraal benaderen van RO opgaven en C2C sluit daar goed op aan. Het woord duurzaam heeft voor mij al jaren al zijn betekenis verloren. Het werdt te versnipperd gebruikt en hielp zichzelf daardoor op zeep. Het had geen binding met de (stedelijke)ruimte eromheen of werd zo geïsoleerd toegepast dat het gedoemd was te mislukken.

Jammer want binnen Rotterdam waar ik werk, zijn projecten te over om milieu juist integraal aan te pakken. En dan bedoel ik dus leefkwaliteit koppelen aan de waterproblematiek én de luchtkwaliteit én de bereikbaarheid van een stad. De C2C benadering is in Rotterdam zo te gebruiken. Echter zo nuchter en aanpak gericht als Rotterdam placht te zijn, de wethouder wil nog niet concreet toezeggen dat C2C wat hem betreft de Rotterdamse aanpak wordt. To be continued !!

Check de volgende sites voor meer info over Cradle to Cradle

Geen opmerkingen: