9/26/2007

De geur van gras


De geur van gras. Het voetbalhandboek voor de amateur. Wie dekt de linksback als de tegenstander 4-4-2 voetbalt? Kunnen amateurs uit de reserve derde klasse ook knijpen? Is koppen slecht voor je hoofd? Hoe maak je van pakweg vijftien uiteenlopende karakters een team? Hoe ga je om met agressie in het veld?

Bij deze woorden zou ik zelf niet zo snel 'warmlopen' voor het boek. Ik ben geen voetballer, sterker nog het is minstens 20 jaar geleden dat ik met een wellicht voor voetbal doorgaande activiteit ben beziggeweest. Echter, Vincent kennende, ben ik toch meer dan nieuwsgierig naar wat hij en zijn mede-auteur Boudewijn Smid, zelf geen onverdienstelijke voetballers in het vijfde zaterdagelftal van de Amsterdamse vereniging Swift, te vertellen hebben.

Wie schetst mijn verbazing dat ik binnen een paar dagen het boek al halverwege uit heb en ik meer dan geboeid ben. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de humoristische manier van schrijven en de vele annekdotes die het boek bevatten. Maar daarnaast is het ook een inside verhaal van een kant van een aantal studiegenoten die ik niet ken! Vele zondagen wedstrijd spelen, de trainingen, de derde helft met zijn analyses en (al dan niet sterke) verhalen en de andere activiteiten die met het voetbal te maken hebben. Dit alles maakt het niet alleen een leerzaam boek voor een voetballeek als ik, maar het is vermakelijk bovendien !

Mijn conclusie is dat als blijkt dat er grofweg een-tiende deel van Nederland (M/V/Jeugd) aan de (amateur)voetbalsport doet het verplicht leesvoer zou moeten zijn. Aanrader !!

Geen opmerkingen: